Biologische voeding

Bij JK sport geven we de voorkeur aan biologische voeding. Wanneer weet je nu of voeding echt biologisch is? Er zijn een aantal keurmerken ontwikkeld die gecontroleerd worden door de SKAL (EKO) en Control Union Certifications (Demeter). De meest bekende zijn EKO en Demeter, deze laatst genoemde is met name in biologische winkels te vinden. Biologische producten ui eigen omgeving en eten met de seizoenen zodat de producten zo vers mogelijk zijn is een hele gezonde keuze. Biologische voeding past ontzettend goed bij de Hormoonfactor. Wil je meer weten over koolhydraten, eiwitten en vetten en welke producten ook zeer goed in een Hormoonfactor dieet passen? Lees hier meer over voeding in het algemeen.

In onderstaand filmpje zie je een korte reportage van het onderzoek en de resultaten dat het Zweedse Coop liet uitvoeren bij een Zweeds gezin dat niets biologisch at. De moeder getuigt dat ze geen biologische producten koopt omdat het duurder is en zij een groot gezin heeft. Wanneer ze twee weken lang alles biologisch eten, dalen de hoge gehaltes aan insecticiden, fungiciden en plantengroeiregelaars in hun urine plotseling naar nul. De gezinsleden zijn geschrokken maar weten nu wel één ding zeker.

Belangrijke voordelen van biologische voeding voor de gezondheid

Biologische voeding bevat geen chemische bestrijdingsmiddelen. De meeste chemische bestrijdingsmiddelen zijn xeno-oestrogenen en die kunnen de hormoonbalans schaden. In de biologische teelt worden wel bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar dat zijn geen xeno-oestrogenen. Biologische producten bevatten geen genetisch gemodificeerde ingrediënten, dat is namelijk verboden. Bij biologische producten kan je ervan uitgaan dat er geen chemische E-nummers in zitten. We moeten wel op de glutamaten, nitriet en sulfiet letten. Er wordt ook geen kunstmest gebruikt waardoor groente en fruit minder nitraat bevat. Nitraat kan worden omgezet in nitriet. Het biologische vlees bevat geen antibiotica en chemische groeihormonen. Antibiotica brengt o.a. de darmflora uit balans en de chemische groeihormonen kunnen de hormoonbalans schaden.

De voordelen van biologische producten gaan nog verder, ze hebben namelijk een langere rijpingstijd en dat betekent een hogere voedingswaarde. Biologische producten zijn ook gekweekt op goede en volle grond zoals dat heet. De nutritionele waarde is dan ook hoger en de weerstand van de plant is ook beter (denk bijvoorbeeld aan antischimmelstoffen).

Variatie is de sleutel tot succes

In ieder voedingsmiddel zitten goede en slechte stoffen. Wat betreft de schadelijke stoffen, dat kunnen stoffen zijn die er van nature in zitten of vervuiling van buitenaf zijn. Wanneer je goed varieert dan doe je aan risicospreiding. Er is dus minder kans op te weinig van de goede stoffen of te veel van de slechte stoffen. Als we logisch nadenken dan weten we gewoonweg niet wat we vroeger precies gegeten hebben. Het is veiliger voor de lange termijn te variëren vanwege het risico spreiden en de kans op het ontstaan van een voedselovergevoeligheid is groter bij een eenzijdig voedingspatroon.

Biologisch voeding