De vicieuze cirkel van het niet bewegen en trainen

Een vicieuze cirkel herkennen vraagt soms aandacht. Bewust in de spiegel kijken levert je altijd wat op. Ben je tevreden met jouw conclusie? Stop dan met lezen want deze informatie is op jou niet van toepassing.

Het doorbreken van een negatieve vicieuze cirkel kan soms behoorlijk lastig zijn. Zeker wanneer al je pogingen niet de moeite waard blijken en je na een verloop van tijd nog steeds niet tevreden bent. Wanneer je niet in staat bent de cirkel te doorbreken, is er dan niemand die het wel kan?

 

 

Om je bewust te zijn van het feit dat jij te maken hebt met een negatieve vicieuze cirkel zal je een aantal punten zeker moeten herkennen voordat je er iets aan kunt veranderen. Als je er niets aan wilt veranderen, ook hier geldt dan, lees niet verder want dat zal niet gaan werken. Twijfel je nog een beetje of je er wat aan wilt gaan doen of niet? Lees dan vooral verder.

In deze blog wil ik het hebben over bewegen en trainen en met name over de situatie wanneer iemand te weinig tot geen beweging en/of training toepast.

Eigenlijk is het ontzettend SIMPEL als het gaat om of bewegen wel of niet goed is voor je. Ja natuurlijk is dat goed. Geen functie vragen van je lichaam is dus eigenlijk best een slecht idee. Toch zijn er ontzettend veel mensen die ervoor kiezen NIET te bewegen of trainen.

Nou weet ik ook wel dat het niet zo zwart wit is als het lijkt. Want wanneer jij je in die negatieve vicieuze cirkel bevindt is alles moeilijk om te veranderen.

 

Hier een aantal voorbeelden van klanten van JK sport die hun ervaringen delen:

 

”Voordat ik bij JK sport kwam trainen voelde ik mij voormalijk futloos, een gebrek aan energie. Ik had destijds een stressvolle baan. Waardoor ik weinig energie overhield voor andere dingen. Door te gaan sporten en op mijn voeding te gaan letten is dit compleet veranderd. Tevens voelt mijn lichaam nu krachtiger aan, waardoor ik bewuster ben geworden van mijn lichaam. Lichaam en geest zijn nu meer in balans”. – Brenda

 

“Voordat ik bij jou begon met sporten, sportte ik wel maar anders. Door met JK sport heel gericht te trainen aan versterking van spier(groepen) merk ik dat ik fitter, sterker en ook flexibeler ben. Voordat ik bij JK sport begon had ik geregeld flinke rugklachten, met uitval op het werk tot gevolg. Verschillende onderdelen in m’n lichaam werkten vaak niet goed samen voor m’n gevoel. Ik voelde me niet fit, maar vooral niet in balans. M’n rug en schouders / nek waren een te zwakke plek, waardoor klachten vaak terug kwamen. Ik vertrouwde m’n eigen lichaam soms niet goed genoeg. Na een paar weken trainen bij JK sport waren die rugklachten over en kon ik bouwen aan een sterkere core en mezelf beter in balans brengen. Sindsdien let ik ook beter op houding, weet ik waar m’n zwakkere plekken liggen en hoe ik daar mee om moet gaan”. – Aise

 

Je moet echt ergens beginnen

Zoals je hierboven leest heeft onder andere het bewegen en anders trainen ertoe geleidt dat Brenda en Aise zich beter en meer in balans voelen. En zo is iedereen op zichzelf een persoonlijk verhaal en moet er uiteraard rekening gehouden worden met meerdere factoren die in het leven invloed hebben op die balans.

 

“Doing the same things over and over again and expecting different results” – Albert Einstein

 

Een heel bekende citaat deze en het staat als een huis. Precies wat er aan de hand is bij vele mensen. Maar wat doen mensen dan vaak waardoor ze in dezelfde patronen blijven?

 

Hoe groot ervaar jij het probleem?

Mensen die in de negatieve vicieuze cirkel zitten hebben vaak in eerste instantie niet het idee dat dit het geval is. Deze beginfase wordt ervaren als niet problematisch. Ja, misschien een beetje. “Het waait wel weer over”. Herkenbaar? Maar wanneer je dezelfde dingen blijft doen en niet veranderd in deze patronen komen de signalen na verloop van tijd sterker terug. Neem jij deze signalen serieus? Of moeten ze nog wat harder aankloppen voordat je luistert.

 

Symptomen van te weinig bewegen en training

Stress is een begrip wat tegenwoordig niet meer weg te denken valt. Het is een onderwerp dat zelfs een van de belangrijkste is onder de aandachtspunten waarop ik mijn werk focus. Stress neemt toe wanneer beweging te kort schiet.

Hormonen raken uit balans wanneer er te weinig wordt bewogen. Beweging is nodig om de balans te behouden of zelfs terug te krijgen. Training is nodig wanneer een lichaam dit aankan om zelfs bepaalde hormonen te boosten om sneller in balans te komen. Geen beweging zorgt dus voor het uit balans raken hiervan. Je lichaam is altijd op zoek naar een evenwichtige balans dus niet bewegen is een keuze om het je lichaam het niet makkelijk te maken.

Slaap is duurzaam en zeer kostbaar als het aanbod schaars is. Zo werkt dat natuurlijk bij vraag en aanbod. Slaap tenminste zeker 7 tot 9 uur per nacht. Zo kan je goed uitgerust aan de dag beginnen en fit weer naar bed. Beweeg je overdag een actieve dag, dan slaap je beter.

Algemene vermoeidheid is aanwezig en zeer waarschijnlijk beweeg je gewoon te weinig. Uiteraard zijn er uitzonderingen op een regel. Maar over het algemeen moet er regelmatig bewogen worden wil je deze vermoeidheid tegen gaan. Kom uit die luie stoel en pak die benenwagen.

Het hebben van pijntjes her en der is een bijpassend symptoom van te weinig beweging. Plotseling last hebben van bijvoorbeeld je knie of rug kan gebeuren. Met meer beweging (houdt wel rekening met jouw belastbaarheid & dat kunnen wij prima achterhalen) verzacht de pijn al vaak heel veel.

Jouw spijsvertering is ook erg blij wanneer het lichaam in beweging gezet wordt. En je spijsvertering is wel meerdere malen per dag aan het werk, namelijk elke keer wanneer je wat naar binnen stopt. Spijsvertering heeft beweging nodig om zo de darmen goed te doorbloeden. Zo verlaat het eten soepeler en makkelijker het lichaam zodat er geen constipatie ontstaat.

 

Vicieuze cirkel doorbreken, je moet ergens beginnen

Beweging is een uitermate geschikte tool om in te gaan zetten. En als het gaat om de juiste technieken en het beter begrijpen van je lichaam dan is het verstandig dit onder begeleiding te doen wanneer je geen held bent in bewegen of wat minder talent hebt. Basis bewegingen aanleren zijn heel belangrijk om die patronen er in te slijten zodat je op langere termijn de bewegingen meer automatisch op de juiste manier maakt. Zo train je jezelf naar een verandering om de negatieve vicieuze cirkel te doorbreken en voorgoed te veranderen.

Heel prettig als je een verandering in gang zet. Zo zul je namelijk ontdekken dat het makkelijker is om op andere leefstijl factoren ook beter te gaan scoren. Verleidingen weerstaan is dan veel makkelijker. Blijven factoren toch lastig? Het behalen van resultaat, een succesje, is wel een doorslaggevende factor.

 

Bewegen en training (beter worden) is toch wel erg nuttig. Pak het op. Ga erop uit. Pak jezelf bij elkaar en zorg voor een goede motivatie.

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

    Facebook