Domeinen van veerkracht

Veerkracht is het vermogen goed om te gaan met stressvolle, ongemakkelijke en onplezierige situaties. Goed omgaan door je goed voor te kunnen bereiden, goed om te gaan met en er goed van te herstellen. 

Deze paddenstoel heeft genoeg veerkracht om op deze plek toch tot groei te zijn gekomen.

 

Stress versus chronische stress

Stress kan twee kanten op. Enerzijds is stress gezond en anderzijds is stress ongezond. Zonder stress en de lichamelijke reacties kunnen we niet leven. Chronische stress daarentegen is ongezond, wanneer we dus te lang en te vaak stress prikkels ervaren. Dit is killing voor jouw weerstand en daarmee jouw immuunsysteem.

We hebben allemaal uitdaging nodig want dit geeft een verbeterde prestatie. Er is voor iedereen een maximaal resultaat te behalen tot een bepaald punt. Wanneer de uitdaging teveel van je blijft vragen neemt het resultaat af. Je kan hier spreken van hyper reactiviteit. Als deze fase te lang stand houdt is er al snel een emotionele onbalans.

 

Domeinen van veerkracht

In grote lijnen zijn er vier domeinen van veerkracht te benoemen die samenwerken. Fysiek. Emotioneel. Mentaal. Gedrag.

  • Als je heel moe bent (fysiek),
  • Ben je sneller geïrriteerd (emotioneel),
  • Ben je minder in staat om helder te denken (mentaal)
  • En ben je meestal niet de beste versie van jezelf (gedrag).

Het kan zijn dat je in het ene domein meer veerkrachtig bent dan in het andere. Wanneer er in het ene domein veel energie verloren gaat is het lastiger om in de andere domeinen optimaal te presteren. De totale veerkracht is dan minimaal waardoor je minder uitdaging aan kunt.

 

Hormonen

Stress hormonen zijn er in verschillende vormen. De belangrijkste en meeste bekende zijn adrenaline en cortisol. Cortisol is er eentje die bij chronische stress veel actief is en dus een bepalende rol heeft in hoe het lichaam functioneert. Wanneer cortisol actief is staat je lichaam aan. Deze actieve stand zorgt ervoor dat andere processen in jouw lichaam op dat moment minder belangrijk zijn en daarmee geen voorrang krijgen. Altijd aan staan is best vermoeiend.

 

Veerkracht trainen

Door jezelf te trainen kan je meer energie krijgen. Houdt er nadrukkelijk rekening mee dat deze manier van trainen niet iets is wat je gewend bent. Je hebt jezelf namelijk op een bepaalde manier getraind die er toe geleid heeft dat je te weinig energie ondervind. Het trainen kan zowel fysiek als op de andere domeinen van veerkracht. Op de website vind je meer informatie over personal training en de coaching op de totale veerkracht.

 

Kennismaken met de methodes Hormoonfactor en HeartMath

Om jouw lichaam en leven meer energie te geven is het belangrijk om te komen tot een goed inzicht waar de problemen vandaan komen. De oorzaak aanpakken van deze problemen is het doel. Daarmee bouw je aan een duurzaam plan voor jezelf. Bij een kennismaking licht ik graag toe hoe mijn werkwijze in elkaar steekt. Het beste is zo breed mogelijk te kijken naar de algehele leefstijl en van daaruit toe te spitsen op de ‘knelpunten’. Deze punten worden goed besproken in het Hormoonfactor consult. Het resultaat hieruit is bepalend voor de verdere coaching en het advies hierin.

 

Vragen?

Heb je vragen met betrekking tot wat hierboven beschreven staat? Contacten kan altijd. Stuur gerust een email via de website, of naar info@jksport.nl of bel (of bericht) me op het nummer: 0630389831.

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

    Facebook