Energy Drinks

Waarom drinken mensen energy drinks? Is het omdat men het echt lekker vindt? Voor de mensen die het lekker vinden (lees: het denken lekker te vinden) is deze blog bedoeld om ervan bewust te worden wat het drinken van energy drink met je doet. Het is voor de ouders, die nog een verantwoordelijkheid hebben over hun eigen kinderen, om ze voor te lichten waarom. Het is voor die mensen die er wat van kunnen zeggen tegen een ander, zonder raar aan gekeken hoeven te worden, omdat ze gewoon de waarheid vertellen. Het is voor de mensen die zomaar een product verkopen om eens na te denken over wat ze eigenlijk verkopen.

 

Energy drinks, niet het enige product wat de gezondheid schaadt, maar wel één waarvan ik mezelf elke keer afvraag als ik mensen ermee zie lopen: “waarom”? En nu blijft het probleem zich voort borduren want de blikjes worden groter en ze maken ze juist kleiner om een shotje met een geconcentreerde hoeveelheid cafeïne en taurine binnen te krijgen.

 

Als jij iemand bent die energy drink drinkt en dit zelfs met regelmaat doet, vraag jezelf dan eens af waarom? Voor die mensen die er degelijk van bewust zijn en het niet eens in het dagelijks bestaan voorkomt, wat zou voor jullie de beste manier zijn om het drinken van energy drinks tegen te gaan (zeker bij kinderen onder de 18  jaar)?

 

Foodwatch omschrijft het probleem als volgt:

 

Wat is het probleem?

Energiedrankjes zijn niet alleen vaak suikerrijke caloriebommen, maar worden er ook van verdacht dat ze hartritmestoornissen, krampaanvallen, nierfalen en zelfs sterfgevallen hebben veroorzaakt. Bij energy shots lijkt dat risico nog groter. Energy shots zijn geconcentreerde energiedrankjes van zo’n 60 ml per flesje.. In één slok (vandaar de term ‘shotje’) krijg je een concentratie cafeïne en taurine binnen die ruim drie keer zo hoog is als bij een energiedrankje. Wetenschappers waarschuwen voor de mogelijke bijwerkingen van de shotjes, vooral tijdens het sporten of in combinatie met alcohol.

Wat betekent dit voor jou?

Op het etiket van energiedrankjes vind je geen informatie over de mogelijke risico’s. En energy shots zijn gewoon te koop onder de noemer ‘voedingssupplement’. Zo omzeilen producenten als Red Bull de maximumnormen die gelden voor cafeïne in frisdranken. Geen woord over de mogelijke risico’s als je een shotje drinkt tijdens het sporten of in combinatie met alcohol. Energiedrankjes en shotjes zijn vooral populair onder jongeren. Dorstlessers zijn het in ieder geval niet, de energiedrankjes. Integendeel, ze kunnen je lichaam juist uitdrogen.

Wat is de stand van zaken?

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vindt een waarschuwing op de verpakking niet nodig. Toch adviseerde het Bureau Risicobeoordeling al in 2009 om deze etikettering strenger aan te pakken, na een onderzoek in opdracht van het ministerie zelf. De minister bleef echter hameren op zelfregulering door de industrie, zelfs toen de GGD, het Voedingscentrum, het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) en foodwatch om maatregelen vroegen. Ook in het buitenland sloegen onderzoeksinstituten alarm over de gewone energiedrankjes en de energy shots.

Bron: Foodwatch

energy drinks

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

Facebook