HeartMath ®

Herkenbaar? Je komt in een vervelende situatie terecht waarbij je een gedachte en een gevoel hebt. Dit zet aan tot een fysieke reactie en bepaalde gedachten. Al deze ervaring die je opdoet legt een heel netwerk van neurale verbindingen aan. Met tot gevolg dat wanneer je in dezelfde situatie (of die er enigszins op lijkt) bent je de ‘snelle route’ kan bewandelen. Hoe meer je dat doet hoe sneller de reactie. Om van dit patroon af te komen is het nodig om een ‘nieuwe route’ aan te leggen zodat je in het vervolg anders om kan gaan met de situatie. De HeartMath-methode kan je hierbij helpen.

 

Wat is HeartMath?

Als we in staat zijn de ware kracht en intelligentie van het hart te benutten zal alles veranderen in hoe we denken en voelen. Het verandert ook hoe we ons tot elkaar verhouden. De HeartMath-methode is revolutionair en helpt de ware potentie van jouw lichaam te verkrijgen door middel van het verhogen van ‘hartcoherentie’. Verander jouw leven. Verbeter jouw kijk op de wereld. Verbeter het vermogen van jouw lichaam. Meer kwaliteit in het leven ligt voor het oprapen. Leer met een simpele techniek hoe jij jouw leefstijl kan verbeteren.

 

HeartMath en wetenschap

De eigenschappen van het hart zijn een wetenschappelijk bewezen bron van intelligentie geworden. Neurowetenschappers hebben in kaart gebracht hoe het hart invloed uitoefent op de hersenen en het lichaam. Het hart communiceert een verbazingwekkend breed spectrum aan informatie die onze gezondheids- en welzijnsfuncties beïnvloeden maar ook kwaliteiten als wijsheid en bewustwording van emoties.

Ons hartritme varieert voortdurend, met andere woorden de tijdsintervallen tussen hartslagen wisselen constant. Dit noemen we hartritme variabiliteit (HRV). De HRV geeft ons belangrijke informatie over onze veerkracht en vitaliteit maar ook over de toestand van het lichaam op dat moment. Analyse van de HRV laat zien dat het hart gevoelig is voor emotionele veranderingen en de mate van samenhang in de HRV wordt Hartcoherentie genoemd.

Hartcoherentie is een optimale toestand waarin je hart, hersenen en lichaam op één lijn komen. Daar vindt de ‘magie’ plaats.

 

HeartMath veerkrachtprogramma

Met het ‘Werken aan Veerkracht’-programma leer je onder mijn begeleiding hoe je jezelf mentaal en emotioneel in topconditie kunt brengen.

 • Je krijgt meer inzicht in de gevolgen van stress en wat je daaraan kunt doen.
 • Je leert technieken waarmee je stressvolle situaties, grote en kleine, beter leert hanteren.
 • We vragen je tijdens het volgen van dit programma om regelmatig deze technieken te oefenen, zo worden ze gewoon en vanzelfsprekend. Hiermee bouw je jouw veerkracht op en kun je bij stress je zelfbeheersing en tegenwoordigheid van geest vasthouden.

Het programma omvat 7 coachsessies waarin je wetenschappelijk onderbouwde en bewezen HeartMath-technieken leert. Je krijgt inzicht in de fysiologie van stress en prestatie en oefent uitgebreid met de emWave® of Inner BalanceTM biofeedback-apparatuur waardoor je je bewuster wordt van jouw eigen stresspatronen.

 

HeartMath stress reduceren

Stressfactoren en het stresshormoon cortisol zijn in eerste instantie helemaal niet verkeerd. Sterker nog; zonder stress zouden we niet leven. Echter is de chronische vorm van stress juist het tegenovergestelde. En om die reden is het zeer belangrijk je hiervan bewust te zijn en te weten hoe je deze kunt reduceren wanneer nodig.

Te hoge niveaus van stress beperken de kwaliteit van leven en worden schadelijk wanneer ze ook nog eens te lang duren en er sprake is van chronische stress.

Bij JK sport boosten we jouw leefstijl met factoren die de kwaliteit van het lichaam en leven verhogen. De fysieke (kracht) training draagt daaraan bij, je word namelijk fysiek meer weerbaar. De coachingconsulten op basis van de Hormoonfactor-leefstijl pakt dit aan. Je word stressbestendiger. En met de HeartMath-methode bouw je meer veerkracht op zodat je anders en beter om gaat met stress.

 

HeartMath en fitness optimaliseren

Het consequent toepassen van de technieken van HeartMath levert het volgende op:

 • Minder stress, meer innerlijke rust
  • Meer voldoening en welbevinden
  • Minder bezorgdheid en angst
  • Verbetering van de balans werk – privé
 • Meer helderheid van geest
  • Gemakkelijker prioriteiten kunnen stellen
  • Het malen in het hoofd tot stilstand kunnen brengen
  • Beter strategisch denken
  • Beter kunnen concentreren
  • Verhoogde creativiteit van geest
 • Meer energie en vitaliteit
  • Meer kunnen doen in minder tijd
 • Emotioneel meer in evenwicht
  • Meer waardering voor anderen en/of voor het werk
  • Meer zelfvertrouwen
  • Minder aan buien onderhevig
 • Betere gezondheid
  • Afname klachten als moeheid, hoofdpijn

 

Het lichaam gaat op deze manier veel beter functioneren en raakt minder uit balans door factoren die dit verstoren. De stress controleerbaar houden en daarmee jouw potentiële kracht bereiken. Deze groei van veerkracht verrijkt het leven enorm. De technieken zijn waar en wanneer dan ook te gebruiken. Bijvoorbeeld tijdens het trainen of bewegen zorgt het voor een betere focus en prestatie omdat alle systemen in het lichaam beter met elkaar samenwerken. Het herstel verloopt beter en daarmee gaat de prestatie omhoog.

 

HeartMath toepassen in dagelijkse leven

De HeartMath-methode is dagelijks toe te passen met of zonder apparatuur. Wanneer je het ‘Werken aan veerkracht’-programma hebt doorlopen ben je in staat dit voor jezelf toe te passen. Je kan ook de keuze maken om de ondersteundende technologie te gebruiken zoals de Inner Balance Trainer. Deze bestaat uit een app die je op je smartphone of tablet kunt gebruiken en een sensor die verbinding maakt via je oorlel. Op die manier meet het je variatie in hartritmes en beoordeelt ze vervolgens op de mate van coherentie. Het is een ondersteunende en boeiende manier om te zien wat er realtime, op het moment zelf, gebeurt in jouw lichaam.

 

Meer weten? Neem contact op met JK sport

In mijn coaching gaat het om de balans! Dit wordt gesterkt door de Hormoonfactor methode (training, voeding en stressbeperking) en de kwaliteit die ik hecht aan het optimaal functioneren van jouw spieren en de beweging. Om de totale hormoonhuishouding beter in balans te krijgen heb ik in HeartMath de spreekwoordelijke ‘kers op de taart’ gevonden. Zoek jij een coach die multidisciplinair aan jouw gezondheid werkt? HeartMath is als coaching ook apart te verkrijgen. Je volgt dan het veerkrachtprogramma van 7 coachingsessies. Benieuwd naar wat het kost? Als je als werkgever verzekerd bent bij het Zilveren Kruis dan wordt het programma (deels) vergoed voor jouw werknemers. Via de HeartMath Benelux pagina is hierover meer informatie te vinden.