Hormoonbalans programma blog

Ovenschotel rode kool met gehakt en appel

Rode kool is een van de oudste koolsoorten van Nederland. Rode kool is een sluitkool, net zoals witte kool en spitskool, en groeit in bolronde kroppen. Ondanks dat rode kool een typisch herfst/winter gevoel geeft, bestaan er ook zomer kolen. De paarse of rode kleur wordt veroorzaakt door antocyaan, een pigment uit de familie van […]

Terrine van rode biet en geitenkaas

De rode biet is een wortelgewas en behoort tot het bietengewas Beta vulgaris. Rode bieten worden het hele jaar gekweekt en verkocht. De zomerbieten zijn een stuk kleiner dan de winterbieten. Bij de zomerbieten zit het loof nog aan de knol, de winterbieten komen meestal zonder loof. Het loof van de zomerbieten is goed eetbaar, […]

Venkel-vis pakketjes uit de oven

Venkel ziet er uit als een witte knol, maar is een samengegroeide laag van verdikte bladeren. Venkel heeft een frisse, anijsachtige smaak. Door de Egyptenaren en Grieken werd venkel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Venkel heeft een stimulerende werking op de spijsvertering. De venkelzaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het hormoon […]

Maaltijdgroentesoep

Elke dag zou voor mij soepdag mogen zijn, ik ben er dol op! Daarnaast is het ook een makkelijke manier om restjes groente weg te werken. Deze maaltijdsoep zit bomvol groente maar is door de ballen en pasta ook een vullende maaltijd. In dit recept heb ik gebruikt wat nog bij ons aanwezig was, maar […]

Hollandse Winter – seizoensgroente

Winter! Een nieuw seizoen betekent nieuwe groentes. In de winter staat op het noordelijk halfrond de aardas van de zon af, het meest kenmerkende aan de winter is hierdoor de korte dagduur. De winter begint op 21 december met de kortste dag op het noordelijk halfrond. De winter geeft ons minder variatie maar zeker mooie, lekkere groentes […]

Venkelrisotto

Venkel ziet er uit als een witte knol, maar is een samengegroeide laag van verdikte bladeren. Venkel heeft een frisse, anijsachtige smaak. Door de Egyptenaren en Grieken werd venkel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Venkel heeft een stimulerende werking op de spijsvertering. De venkelzaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het hormoon […]

Spruiten met zoete aardappel – ovenschotel

Spruiten, of spruitkool genoemd, zijn de okselknoppen van de Brassica oleracea, en zijn verwant aan kool, boerenkool en broccoli. Ze worden geoogst van augustus tot maart, met als hoogtepunt de wintermaanden. Oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied. Wanneer precies is onduidelijk, maar zeker vanaf de 13e eeuw zijn spruiten in de omgeving van Brussel […]

Stoofpotje met witte kool

Witte kool is een stevige ronde bol kool, die gebruikt wordt om zuurkool van te maken. Witte kool heeft een neutrale smaak, hierdoor kun je veel producten met witte kool combineren. Witte kool is bijvoorbeeld geschikt om mee te roerbakken, te stoven, maar ook om rauw te eten in een salade. Witte kool wordt ook […]

Pastinaakkoekjes

Pastinaak wordt ook wel een witte wortel genoemd. Het is een wortelgewas, familie van de winterwortel, met een zoete, anijsachtige smaak en een crime-witte kleur. Pastinaak bevat meer zetmeel dan een wortel en is vooral ook veel groter. De textuur van een gekookte pastinaak lijkt op een aardappel. Pastinaak kan in de zomer geoogst worden, […]

Rode kool met appel

Rode kool is een van de oudste koolsoorten van Nederland. Rode kool is een sluitkool, net zoals witte kool en spitskool, en groeit in bolronde kroppen. Ondanks dat rode kool een typisch herfst/winter gevoel geeft, bestaan er ook zomer kolen. De paarse of rode kleur wordt veroorzaakt door antocyaan, een pigment uit de familie van […]

Posteleinstamppot

Postelein is een klein gewas met knapperige, druppelvormige blaadjes met een friszure smaak. Winterpostelein is een van de weinige groenten die tegen vorst kan en daarmee de winter kan overleven. Winterpostelein is verkrijgbaar tussen november en april. Postelein is goed rauw te eten in salades, maar kan ook een vervanging voor andijvie zijn in de […]

Gevulde kastanjechampignons

Een lekker bijgerecht voor de kerstdagen: gevulde kastanjechampignons. Kastanjechampignons zijn de lichtbruin variant van de witte champignons. Ze hebben een licht nootachtige smaak, die iets voller is dan van de witte champignons. Bij het verwerken komt er ook minder vocht vrij waardoor ze geschikter zijn om te vullen dan de witte variant. Champignons zijn geen […]

Gewokte schorseneren met garnalen

Schorseneren hebben als bijnaam “keukenmeidenverdriet” en dat heeft helaas een reden. De zwarte schil komt niet makkelijk los en bij het schillen komt er een kleverig melksap vrij dat lastig van handen en keukenspullen te verwijderen is. De tip om dit te voorkomen is het gebruik van keukenhandschoenen. Want onder die zwarte schil zit namelijk […]

Aardpeer

Aardpeer, of Topinamboer, is knolgroente en een zonnebloemsoort oorspronkelijk afkomstig uit Noord-Amerika. Door een Franse ontdekkingsreiziger is de aardpeer in Frankrijk terecht gekomen en ingeburgerd. Begin 17e eeuw zijn ze in Nederland ingevoerd, door de komst van de aardappel is de aardpeer een beetje een vergeten groente geworden. Boven de grond bloeien gele bloemen die […]

Wokgerecht van prei en venkel

Prei behoort tot de lookfamilie waar ook de ui, knoflook en bieslook bij horen. Prei ontstaat uit stengels van de planten. Aan de prei is te zien dat het een stengel is, de witte onderkant is het deel dat net boven de grond uit komt en uitloopt naar de groene bladeren. In Nederland is prei […]

Rode bieten met gember

De rode biet is een wortelgewas en behoort tot het bietengewas Beta vulgaris. Rode bieten worden het hele jaar gekweekt en verkocht. De zomerbieten zijn een stuk kleiner dan de winterbieten. Bij de zomerbieten zit het loof nog aan de knol, de winterbieten komen meestal zonder loof. Het loof van de zomerbieten is goed eetbaar, […]

Gebakken boerenkool met bonen

Boerenkool is een groen bladgewas dat een typische wintergroente is. Boerenkool wordt pas geoogst na de eerste wintervorst zodat de bitterheid vermindert. Boerenkool wordt gezien als een typische Hollandse groente, maar bij de Romeinen blijkt de groente al zeer geliefd te zijn geweest. Boerenkool wordt een superfood genoemd; de groente zit  namelijk bomvol vitaminen. Zo […]

Roergebakken spruiten

Spruiten, of spruitkool genoemd, zijn de okselknoppen van de Brassica oleracea, en zijn verwant aan kool, boerenkool en broccoli. Ze worden geoogst van augustus tot maart, met als hoogtepunt de wintermaanden. Oorspronkelijk komen spruiten uit het Middellandse Zeegebied. Wanneer precies is onduidelijk, maar zeker vanaf de 13e eeuw zijn spruiten in de omgeving van Brussel […]

Stamppot Boerenkool

Boerenkool is een groen bladgewas dat een typische wintergroente is. Boerenkool wordt pas geoogst na de eerste wintervorst zodat de bitterheid vermindert. Boerenkool wordt gezien als een typische Hollandse groente, maar bij de Romeinen blijkt de groente al zeer geliefd te zijn geweest. Boerenkool wordt een superfood genoemd; de groente zit  namelijk bomvol vitaminen. Zo […]

Zuurkoolschotel met ananas

Zuurkool is eigenlijk gewoon een gesneden witte kool die door inwerking van diverse melkzuurbacteriën is geconserveerd/gefermenteerd. Hierdoor blijft zuurkool lang houdbaar is zuurkool licht verteerbaar. Het zorgt ook voor de zure smaak. De melkzuurbacteriën hebben een gunstig effect op het spijsverteringsstelsel (probiotica) Mensen met darmklachten blijken zuurkool beter te verdragen dan de rauwe witte kool. Zuurkool bevat […]

Gepofte knoflook

Knoflook behoort tot de lookfamilie net als uien, prei en bieslook. Knoflook is een bolgewas en groeit het beste in de volle zon. Knoflook heeft een kenmerkende smaak en geur en wordt vooral in Frankrijk, de Mediterrane en Midden-Europese landen veel gebruikt. Zodra je knoflook langer kookt, bak of poft gaat het scherpe van de […]

Omelet met winterpostelein

Winterpostelein is een klein gewas met knapperige, druppelvormige blaadjes met een friszure smaak. Winterpostelein is een van de weinige groenten die tegen vorst kan en daarmee de winter kan overleven. Winterpostelein is verkrijgbaar tussen november en april. Winterpostelein is goed rauw te eten in salades, maar kan ook een vervanging voor andijvie zijn in de […]

Italiaanse tomatensalade

Van tomaten is jarenlang onduidelijk geweest of ze een groente of fruit zijn. In 1893 heeft de rechtbank besloten dat tomaten groente zijn. Oorspronkelijk komt de tomaat uit Amerika waar de Inca’s en de Maya’s kleine varianten kweekten. De vrucht was echter toen nog geel, pas door veel kruisen en selecteren kreeg de tomaat de […]

Knolselderij stamppot met raapstelen

Knolselderij is een selderij die als een knol net boven de grond groeit. De bruine knol ziet er van buiten niet zo mooi uit, met onregelmatige vormen, maar heeft van binnen mooi wit vruchtvlees. Knolselderij wordt in de winter vaak gebruikt voor erwtensoep maar omdat knolselderij weinig zetmeel bevat kan het goed gebruikt worden als een […]

Palmkool met zalm

Palmkool (Cavolo nero; zwarte kool) is een koolsoort uit de kruisbloemenfamilie (net als de broccoli) met donker gekleurde bladeren afkomstig uit Toscane (Italië). Het is een boerenkool-achtige kool met een typisch palm-achtig blad. De kool heeft lange smalle bladeren en lijkt op een miniatuur palmboompje tijdens de groei. Palmkool is familie van de boerenkool en […]

Witlofsalade met tonijn

Witlof, wit loof, is een bladgewas die in het donker geteeld wordt is een uitloper van de cichorei. Door een gebrek aan licht blijven de bladeren wit. Andijvie is ook een cichoreiachtige en is groen doordat ze boven de grond geteeld wordt. Witlof is ontdekt in België rond 1830. Witlof is een bittere groente die vooral […]

Paksoi met zalm

Paksoi is een koolsoort, net als bijvoorbeeld rode kool en Chinese kool, maar wijkt af van deze kolen doordat paksoi geen sluitende bladeren heeft, maar lange, knapperige stengels en een pittige smaak. Paksoi heeft groene bladeren en witte bladstelen. Paksoi is een veelgebruikte groente in Aziatische landen. Doordat paksoi knapperig is kan het goed gebruikt […]

Wortelfriet

Wortels bevatten veel bètacaroteen, vitamine C, B1, B2, B3, B5, B6 en B12 en E en daarnaast ook veel kalium en calcium. Wortels zetten bètacaroteen om in vitamine A, wat goed is voor het functioneren van de ogen. Maar ook je huid heeft baat bij bètacaroteen, en helpen de vezels in de wortels voor een goede […]

Salade andijvie met walnoten

Andijvie behoort tot de familie Asteraceae, en is nauw verwant aan de witlof. Er zijn twee verschillende vormen, de breedbladige (“normale”) andijvie en de krulandijvie (frisée). Met name de krulandijvie is lekker als salade of stamppot, omdat de structuur iets fijner is. De breedbladige andijvie is geschikt om te stoven en te koken. De smaak […]

Pannenkoeken van mais

Mais is eigenlijk geen groente maar een graan, zoals bijvoorbeeld rijst, gerst, haver en tarwe. Mais is afkomstig uit Midden-Amerika en groeit in een kolf die omhuld is met grote schutbladeren. Mais is een echte zomergroente en heeft een zoete smaak. Mais geeft een knapperige bite aan salades en is vooral bekend uit de Mexicaanse en […]

Wortelcake

In Nederland staan wortelen in de top 10 lijst van de meest geconsumeerde groenten. Er zijn verschillende soorten wortels van de grote winterpeen, tot de kleine bos- (met loof) en waspeen (zonder loof) en de ronde Parijse worteltjes. En naast de oranje soorten heb je ook de gele, rode, paarse en zelfs zwarte wortel. De […]

Groene kool op Oosterse wijze

Groene kool of savooiekool, is een oude koolsoort met dichte, donkergroene, gebobbelde bladeren met gekrulde randen. Groene kool behoort tot de familie van andere koolsoorten, bloemkool en de spruitjes. Groene kool bevat net als boerenkool drie belangrijke stoffen: antioxidanten, ontstekingsremmende voedingstoffen en glucosinolaten. Die glucosinolaat in groene kool heet sinigrine, en die stof staat in […]

Hartige prei-taart

Prei behoort tot de lookfamilie waar ook de ui, knoflook en bieslook bij horen. Prei ontstaat uit stengels van de planten. Aan de prei is te zien dat het een stengel is, de witte onderkant is het deel dat net boven de grond uit komt en uitloopt naar de groene bladeren. In Nederland is prei […]

Salade rode biet met quinoa

De rode biet is een wortelgewas en behoort tot het bietengewas Beta vulgaris. Rode bieten worden het hele jaar gekweekt en verkocht. De zomerbieten zijn een stuk kleiner dan de winterbieten. Bij de zomerbieten zit het loof nog aan de knol, de winterbieten komen meestal zonder loof. Het loof van de zomerbieten is goed eetbaar, […]

Snijbiet salade

Snijbiet is een bladgewas, waarvan de bladeren en de bladstelen heerlijk zijn in een salade. Snijbiet  is mals en een beetje bitter en lijkt op een kruising van andijvie en spinazie.  Het blad smaakt ook een beetje naar rode biet. In snijbiet zitten bijna alle belangrijke vitaminen en mineralen zoals vitamine A, B2, B6, C, […]

Maiskolven uit de oven

Mais is eigenlijk geen groente maar een graan, zoals bijvoorbeeld rijst, gerst, haver en tarwe. Mais is afkomstig uit Midden-Amerika en groeit in een kolf die omhuld is met grote schutbladeren. Mais is een echte zomergroente en heeft een zoete smaak. Mais geeft een knapperige bite aan salades en is vooral bekend uit de Mexicaanse en […]

Koolrabi

Koolrabi is familie van de broccoli en bloemkool, en is waarschijnlijk afkomstig uit Noord-Europa. Koolrabi is eigenlijk een verdikte stengel van de koolplant en groeit dus boven de grond. Gekookt lijkt de koolrabi qua smaak (en textuur) op een pittige bloemkool en rauw meer op radijs met een hint van selderij. De knollen van de […]

Pompoen-Venkel risotto

Dit recept is iets minder snel dat je van ons gewend bent, de meeste tijd gaat echter op aan het wachten. Een heerlijk gerecht voor bijvoorbeeld een regenachtige zondag. Pompoen is eigenlijk een typische herfstgroente, lekker in een stoofpotje, als puree, soep, of gevuld of gewoon uit de oven. Maar ook in de zomer zijn pompoenen […]

Kruidige sla

Sla is een bladgroente die voorkomt in diverse soorten en maten en die meestal rauw in een salade, op belegde broodjes of als bijgerecht gegeten wordt. De verschillende slasoorten hebben een eigen smaak en het is dus lekker om diverse soorten in een salade te combineren. Bekende soorten sla zijn ijsbergsla, eikenbladsla, veldsla, rucola, kropsla. […]

Pittige Venkel met Paksoi

Venkel ziet er uit als een witte knol, maar is een samengegroeide laag van verdikte bladeren. Venkel heeft een frisse, anijsachtige smaak. Door de Egyptenaren en Grieken werd venkel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Vooral Italianen zijn nog steeds dol op venkel, per jaar eten ze wel 7 kg venkel per persoon (in vergelijking […]

Maissoep

Mais is eigenlijk geen groente maar een graan, zoals bijvoorbeeld rijst, gerst, haver en tarwe. Mais is afkomstig uit Midden-Amerika en groeit in een kolf die omhuld is met grote schutbladeren. Mais is een echte zomergroente en heeft een zoete smaak. Mais geeft een knapperige bite aan salades en is vooral bekend uit de Mexicaanse en […]

Hollandse Herfst – seizoensgroente

Herfst! Een nieuw seizoen betekent nieuwe groentes. De herfst begint op 22 september  wanneer de dag en nacht ongeveer even lang zijn. De herfst geeft ons weer mooie, lekkere groentes zoals pompoen, paddenstoelen en stoofperen! Koken en eten van seizoensgroente past in een bewuste en biologisch eet- en leefstijl. Niet alleen eet je gevarieerd maar het is ook een […]

Palmkool met tomaat en linzen

Palmkool (Cavolo nero; zwarte kool) is een koolsoort uit de kruisbloemenfamilie (net als de broccoli) met donker gekleurde bladeren afkomstig uit Toscane (Italië). Het is een boerenkool-achtige kool met een typisch palm-achtig blad. De kool heeft lange smalle bladeren en lijkt op een miniatuur palmboompje tijdens de groei. Palmkool kan kort gekookt (circa 5 minuten) […]

Venkelsalade met sinaasappel

Venkel ziet er uit als een witte knol, maar is een samengegroeide laag van verdikte bladeren. Venkel heeft een frisse, anijsachtige smaak. Door de Egyptenaren en Grieken werd venkel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Venkel heeft een stimulerende werking op de spijsvertering. De venkelzaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde werking heeft als het […]

Spekbonen

De spekboon lijkt op een uitvergrootte sperzieboon, maar is een kruising tussen de sperzieboon en een snijboon. De peulen hebben de lengte van de snijboon, maar de ronde en stevige vorm van de sperzieboon. In de meeste recepten zijn spekbonen een goede vervanging van snij- en sperziebonen. De bonen zijn meestal groen, maar er zijn […]

Gegrilde Aubergine

De aubergine zoals wij die in Nederland meestal zien is een glanzend paarse, peervormige vruchtgroente met wit vruchtvlees en een neutrale smaak. Aubergine bevat met name veel vezels en kalium. Ondanks dat de aubergine een Mediterraans gevoel opwekt, komt deze oorspronkelijk uit Zuid en Oost Azië. De aubergine valt onder de nachtschadefamilie en bevat, net als de aardappel en […]

Pompoensoep met een zomers tintje

Pompoen is eigenlijk een typische herfstgroente, lekker in een stoofpotje, als puree, soep, of gevuld of gewoon uit de oven. Maar ook in de zomer zijn pompoenen verkrijgbaar. De pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Er zijn veel verschillende soorten, waarvan de bekendste de oranje pompoen is. In dit recept gebruiken we […]

Chinese kool met kerrie

De Chinese kool is oorspronkelijk afkomstig uit China. De Chinese kool behoort tot de kruisbloemenfamilie, waar ook onder andere de bloemkool, spruitjes, radijs, witte kool en koolrabi onder vallen. De Chinese kool is een langwerpige krop met lichtgekleurde, stevige bladeren met brede nerven. De groente heeft niet zo’n typische koolsmaak, maar een beetje een lichtzoete smaak. […]

Venkel – Selderij soep

Venkel ziet er uit als een witte knol, maar is een samengegroeide laag van verdikte bladeren. Venkel heeft een frisse, anijsachtige smaak. Door de Egyptenaren en Grieken werd venkel al gebruikt vanwege zijn geneeskrachtige werking. Zowel venkel als bleekselderij hebben een stimulerende werking op de spijsvertering. De venkelzaadjes bevatten een specifieke stof die ongeveer dezelfde […]

Ovenschotel met spitskool

Spitskool is een witgroene kool met spitse, gesloten buitenbladeren en is familie van de witte kool. Spitskool heeft een zachtere smaak dan witte kool en is goed te gebruiken in salades, stoof-, roerbak-, en ovenschotels. Spitskool koken doe je in weinig water met een beetje zout. Kook de spitskool niet langer dan 10 minuten, anders […]

Gevulde courgette uit de oven

Een courgette, ook wel mergpompoen, is eigenlijk een onrijpe vrucht en familie van de komkommer en de pompoen. De courgette kun je koken en wokken, maar grillen en zelfs rauw eten. Het is een van de meest veelzijdige groentes die er bestaan. En makkelijk, want je hoeft de courgette niet te schillen. De courgette heeft […]

Slasoep

Sla is een bladgroente die voorkomt in diverse soorten en maten en die meestal rauw in een salade, op belegde broodjes of als bijgerecht gegeten wordt. De verschillende slasoorten hebben een eigen smaak en het is dus lekker om diverse soorten in een salade te combineren. Bekende soorten sla zijn ijsbergsla, eikenbladsla, veldsla, rucola, kropsla. […]

Komkommer-kikkererwten salade

Een lekkere en makkelijke lunch salade! Komkommers zijn heerlijk verfrissend en dat komt goed uit op warme zomerdagen zoals afgelopen week. Gecombineerd met de kikkererwten en avocado vult deze salade goed. Komkommers bestaan voor 95% uit water en vitamine A, B1, B2, B6, B11 en C. Je kunt de schil van de komkommer gewoon laten zitten. In […]

Salade van peultjes met bonen

Peultjes zijn de jonge peulen van een erwtensoort. Peultjes lijken erg op doperwten maar in tegenstelling tot doperwten worden ze zeer vroeg geoogst waardoor de peul ook eetbaar is. De erwten in de peultjes zijn nog erg klein, peultjes zijn dan ook plat. Peultjes zijn een goede bron van vitamine B1, B5, B6, C, ijzer […]

Hollandse zomer – seizoensgroente

Zomer! Een nieuw seizoen betekent nieuwe groentes. De zomer begint op 21 juni met de langste dag en kortste nacht. In de zomer eten we veel frisse groente, zoals sla, en allerlei soorten bonen. Koken en eten van seizoensgroente past in een bewuste en biologisch eet- en leefstijl. Niet alleen eet je gevarieerd maar het is ook […]

Andijvie uit de wok

Andijvie wordt meestal in de wintermaanden gegeten in de vorm van stamppot, maar door de knapperige structuur en licht bittere smaak is andijvie ook super geschikt voor salades en wokgerechten. Door andijvie te combineren met een zoete of zoute smaak wordt de bitterheid een beetje minder. In dit gerecht is gekozen voor de zoute spekjes en […]

Frisse komkommersalade

Komkommer is een frisse, knapperige vrucht die vooral in de zomermaanden gegeten wordt. Een komkommer bestaat voor 95% uit water en verfrist tijdens warme dagen. Komkommers zijn een bron van kalium en fosfor. De vezels en het vocht in de komkommer zorgen voor een hoge speekselproductie en een frisse mond. Komkommers worden het meeste rauw gegeten, […]

Asperges

Nederlandse asperges zijn in de lente volop verkrijgbaar. Na de Tweede Wereldoorlog bloeide de aspergeteelt in Nederland op. Vooral in Noord en Midden Limburg en Noord-Brabant worden is de grond perfect voor de asperges. Al door de Romeinen en Grieken werd de asperge gebruikt voor zijn geneeskrachtige werking. De stof asparagine kan een gunstige werking hebben op […]

Bloemkoolnassi

Bloemkool is een groente die valt onder de koolsoorten. De smaak is mild en een beetje bitter. Bloemkool bestaat uit bloemknoppen die tijdens de teelt bedekt moeten blijven met het blad omdat ze anders verkleuren. Bloemkool is een bron van vitamine B11, C, K en kalium. Meestal wordt bloemkool gekookt gegeten, maar rauw is bloemkool […]

Boekweitpasta met flower sprouts

Flower Sprouts zijn een kruising tussen spruitjes en boerenkool, een vrolijke groente lijkend op een klein bosje bloemen. De smaak is fris, beetje zoetig en minder bitter dan die van spruitjes. Flower Sprouts zijn makkelijk te bereiden, even wassen en wokken, koken of stomen maar. Boekweit is een kruidachtige plant met veel overeenkomsten met graan. […]