Veranderen: met welk doel?

In het kader van veranderen is “het doel op zich”misschien wel het belangrijkste. Zonder een doel in het leven is het allemaal maar zinloos. Een zinvol bestaan geeft echte waarde aan wat je allemaal doet. Dus de volgende vraag mag je jezelf stellen: “waar doe ik het allemaal voor”?

Veranderen zonder doel is gedoemd te mislukken. Het doel dat je jezelf stelt kan enorm goed helpen om door te blijven gaan, ook in periodes wanneer het even allemaal tegen lijkt te zitten. Wat je helder moet hebben is dat het doel niet te kortzichtig moet zijn. Bijvoorbeeld: mijn doel is dat ik 5 kilo lichaamsgewicht wil afvallen. Niet dat dit een verkeerd doel is, begrijp me niet verkeerd. De motivatie achter dit doel is alleen veel belangrijker. Daar schuilt de werkelijke motivatie in. Waarom wil je afvallen? Wat bereik je als je minder zwaar bent? Wat mis je? Waarom irriteert het je dat je te zwaar bent? Best confronterend kan het zijn wanneer je dieper in gaat op je doel. Maar de realiteit moet je goed onder ogen zien wil je echt het doel nastreven en er niet omheen blijven draaien.

Het echte doel dat je wilt nastreven bestaat niet uit alleen maar starten met een personal trainer. Op alle fronten van het leven moet het bijdragen aan jouw doel wat je voor ogen hebt. Welke zin geef jij aan het leven?

De zin van het leven is subjectief

Het antwoord op de vraag wat de zin van het leven is kan niet objectief gegeven worden. Het is een gevoel en dat maak het zo persoonlijk welke stappen je zal moeten zetten om te veranderen naar wie je werkelijk wilt zijn.

Kijk eens heel zwart wit naar je eigen leven

Teveel keuzes hebben maakt het onoverzichtelijk en daarmee weet je niet gelijk of het bijdraagt aan jouw doel in het leven. Wanneer je het heel zwart wit gaat bekijken kan het je helpen een betere keuze te maken.

Zijn de dagelijkse dingen die je doet (zoals: werk, hobby’s, sociaal leven et cetera) leuk genoeg? Kies ervoor om zoveel mogelijk dingen te doen die je echt leuk vind. Het geeft een prettig gevoel. Die voldoening is enorm belangrijk en het zorgt ervoor dat je geïnspireerd blijft. Het is ook wel je geluk nastreven want bezig zijn met de dingen die je erg leuk vind om te doen zorgen ervoor dat je niet onnodig energie aan het verspillen bent.

Geen rust maar een zinvol bestaan

Dit artikel uit de Trouw is veelzeggend. Mijn eigen ervaring past precies in het voorbeeld wat hier geschetst wordt. Het doel in je leven kan heel groots zijn of heel klein. Het gaat erom dat jij er warm voor draait en dat je iets terug krijgt waar je genoegen mee neemt voor de rest van je leven. Vraag je dus altijd af of het bijdraagt aan waar je voor leeft.

Krachttraining en getraind worden

Elke week regelmatig trainen met een personal trainer. Voor sommigen is het een hobby en voor de ander is het een obstakel waarvan ze weten dat het nodig is anders komen ze er zelf niet aan toe. Training op je eigen niveau is een middel om je doelen te bereiken. Het kan een doel op zichzelf zijn maar vergeet vooral niet jouw motivatie waarom je het doet. Deze zingeving aan het bestaan van je leven is namelijk veel meer waardevol.

In mijn eigen verhaal lees je ook gelijk wat mijn doel in mijn leven is. Wat mij zin geeft in het leven is onder andere geboren met de start van mijn bedrijf.

In de volgende blog van veranderen zal ik ingaan op het fysieke aspect waarin bewegen en training aan bod komt.

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

    Facebook