Veranderen: sociale contacten

In het proces dat veranderen heet zul je misschien niet direct denken aan ‘sociale contacten’. Nu zal dit niet het enige punt zijn waarop je de aandacht moet richten. Maar het onderwerp is belangrijker dan je wellicht gedacht zou hebben.

Veranderen doe je niet in je uppie. Alles veranderd om je heen en daarin verander jij in mee. De vraag is eigenlijk of alles goed op elkaar is afgestemd? En zo ook is het heel goed om te kijken naar de sociale contacten om je heen. Deze hebben indirect maar ook zeker zoveel direct invloed op jou.

Kijk eerst naar jezelf

Het is goed om te beseffen dat je bij elk probleem eerst naar jezelf kan kijken. Dat zou je ook eigenlijk ‘moeten’ doen. Ook al zou de oorzaak van het probleem bij de ander liggen of de situatie is heel complex dat je het niet weet. Waar je hoe dan ook grip op hebt is hoe je er zelf in staat en daar kan je invloed op uitoefenen. Kijk dus altijd eerst naar wat je zelf kan doen en hoe je reageert en acteert in realiteit.

Nu deze context duidelijk is pakken we het proces van veranderen erbij met als doel hiervan het optimaliseren van je gezondheid en welzijn. Door dus eerst naar jezelf te kijken is het van groot belang dat jouw sociale omgeving heel goed weet wat jij jezelf als doel hebt gesteld. Communiceer dit dus heel duidelijk naar de ander en je omgeving.

Je sociale omgeving zijn de mensen in jouw omgeving waarmee jij in contact bent. Dit kunnen jouw collega’s zijn, vrienden en vriendinnen en familie. Maar de belangrijkste is toch vaak wel je partner. Hij of zij staat zo ontzettend dicht bij je en is haast een wederhelft van je. Samen ga je door het leven en zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Relatietherapie is een heel andere tak van sport dus daar begeef ik me niet op. Echter als er één van de twee veranderen wil maar de ander staat daar compleet niet voor open en werkt het proces zelfs tegen? Dan sta je aan de vooravond van een lastiger verander traject.

Zijn jouw sociale contacten ondersteunend?

Jouw omgeving kan heel duidelijk zijn en het maar onzin vinden wat jij allemaal moet laten enzovoorts. Dit mag niet en dat mag niet. Het is een complete weerstand waar je tegenaan kan lopen. In dat geval kan je concluderen dat jij zelf in ieder geval al verder bent in het proces dat veranderen heet. Jij bent er wel klaar voor en staat ervoor open. Als dat niet het geval is dan is de keus aan jou wat je er mee doet. Ik raad aan het de ander niet op te dringen aangezien dat verspilde energie is van jezelf. Zo nu en dan een prikje geven en het voorbeeld zijn is beter.

Selecteer jouw omgeving en besteed jouw duurzame energie in anderen waar je energie voor terug krijgt. Probeer het ook zo simpel mogelijk te zien maar maak geen overhaaste beslissingen.

Word je geaccepteerd zoals je bent?

Nu je bezig bent met het proces dat veranderen heet kan je ook gelijk goed een onderscheid gaan maken tussen wie wel en wie niet. De keuze maken tussen de mensen met wie je om wilt blijven gaan hoef je vaak niet zelf te maken. Jij bewandeld een bepaalde route. Wie er aan deze ‘te bewandelen’ route mee doet, of gedeeltelijk, wijst zich vanzelf vaak uit.

En loopt het even niet zo lekker als dat je gehoopt had, let op, want pas dan zie je de werkelijkheid echt heel goed. De mensen die zich dan nog in jouw proces van veranderen bevinden zullen er ook voor jou zijn.

Sta zo nu en dan ook eens even voor de ‘spiegel’

Wanneer je een bepaald doel aan het nastreven bent is het heel goed om zo nu en dan even in de spreekwoordelijke spiegel te kijken. Kijk terug op de stappen die er zijn gezet. Kijk vooral hoe het nu gaat en beleef voorzichtig jouw ideaalbeeld. Hoe zou je het willen zien en deelt jouw ‘sociale omgeving’ daarin de keuzes die je maakt?

Een proces van geven en nemen

Hoe cliché is het. Het is altijd een kwestie van balans. De personen die alsmaar nemen en teveel van een ander vragen zouden eens goed naar zichzelf moeten kijken wat voor een invloed ze hebben op de omgeving. Andersom zijn daar de mensen die altijd maar geven en daarmee aan zichzelf voorbij lopen. Uit ervaring zijn het vaak deze mensen die meer voor zichzelf mogen kiezen maar daarbij bang zijn een ander te kwetsen. Het ontbreekt daarbij vaak aan voldoende zelfvertrouwen.

Waar te beginnen?

Een verander traject is zoals je ziet een geheel aan complexiteit. In de vorm van een Hormoonfactorconsult gaan we in gesprek over jouw persoonlijke leefstijl en de factoren die daarin een belangrijke rol spelen. Het is geheel persoonlijk waar precies het beste is om te beginnen. Het positieve van beginnen, maakt niet uit waar, is dat je daarmee een ontwikkeling op touw zet. Wanneer je dit niet alleen kunt is daarbij hulp krijgen in de vorm van praktische adviezen en begeleiding een optie. Deze optie zorgt er in ieder geval dat je sneller naar je doel toe werkt doordat je er niet teveel van afwijkt vanwege de obstakels die je altijd maar tegen komt.

Het aan zelfvertrouwen winnen is met de training toch altijd wel heel duidelijk te zien. Waar het allemaal goed voor is leg ik je graag een andere keer uit.

De volgende blog zal gaan over ‘het hebben van een zinvol bestaan’ en ‘het juiste doel voor ogen’.

De vorige twee blogs in de serie van ‘veranderen’ zijn hier te vinden.

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

    Facebook