Wat is een goede doelstelling?

In een gezonde leefstijl mag een doelstelling echt niet ontbreken. Een zinvol bestaan met een doel voor ogen zorgt ervoor dat jij met ambitie kunt blijven werken aan een gezonde leefstijl die bij jou past. Hoe doe je dat nu? En wat ontbreekt er nog aan? In deze blog zal ik je aan de hand van voorbeeld Jan meenemen hoe een dergelijke doelstelling te maken.

2020 goals doelstelling

Voorbeeld Jan

Jan is 38 jaar en heeft een druk leven. Hij werkt 40 uur in de week op papier maar overuren maken is geen uitzondering. Hij heeft een jong gezin met 2 kinderen en een derde op komst. Zijn vrouw zit wat het werken betreft ongeveer in een vergelijkbare situatie. Al een aantal jaren heeft Jan geprobeerd meer energie te krijgen door te sporten, verschillende diëten te volgen, hij komt toch langzaamaan steeds meer wat aan. Wat hij er ook voor doet, het lijkt alsof niets werkt en hij steeds harder moet werken om hetzelfde gedaan te krijgen. En hij is ook nog eens 15 kilo aangekomen en dat wil hij er ook af hebben. Hij is wel eens vaker afgevallen maar dat komt er altijd gewoon weer aan. Het baart hem zorgen en wil nu toch echt de knop omzetten en schakelt hulp in.

Een goede doelstelling is SMART

Een juiste doelstelling hebben is niet vanzelfsprekend, zeker als je gezondheid niet optimaal is en je juist klachten ervaart op dit gebied. Natuurlijk heb je als doel gezonder te willen worden maar de vraag is natuurlijk: “hoe doe je dat?” Een doel moet zo concreet mogelijk zijn, dat geeft namelijk de grootste kans op slagen. Maar hoe stel je een juiste doelstelling samen? Maak een SMART doelstelling en dat staat voor:

 • Specifiek
 • Meetbaar
 • Acceptabel
 • Realistisch
 • Tijdsgebonden 

Deze criteria maken het jou makkelijker om een doel zo goed mogelijk op te stellen. Dit geeft je handvatten om er een succes van te maken.

Jan die kampt al lange tijd met een energie dip en ziet er tegenop om er nog iets bij te gaan doen wat hem nog meer tijd zal kosten. Hij heeft het al zo druk. 

Specifiek

In de situatie van Jan is het belangrijk om specifiek mogelijk te zijn. Wat wil hij bereiken? Hij zal zichzelf een aantal vragen moeten gaan stellen en die beantwoorden om zo specifiek mogelijk een doel te kunnen formuleren.

 • Wie heeft er baat bij het behalen van jouw doel?
 • Wat gaat het je brengen als je jouw doel hebt behaald?
 • Waar gaat jouw doel zich mee bezig houden?
 • Waarom wil jij zo graag dit doel behalen?
 • Wanneer ga je beginnen?
 • Hoe ga je het doel aanpakken?

Meetbaar

Jan wil blijvend afvallen want alles wat hij probeert werkt voor eventjes en het demotiveert hem om aan iets nieuws te beginnen want hij heeft vaker gezien dat iets niet bij hem werkte. Hij wil duidelijk meer energie overhouden aan het einde van de dag zodat hij ook in staat is leuke dingen te doen met zijn gezin. Quality time met zijn vrouw ontbreekt het de laatste tijd ook aan. Hij zou zo graag eens goed willen slapen.

Genoeg om te meten zou je zeggen. Het eerste wat gemeten kan worden is zijn gewicht. Dat is makkelijk bij te houden, maar is dat echt belangrijk is zijn situatie? Gewicht zegt namelijk niet alles. Wat hij vooral moet gaan meten zijn de factoren als:

 • Kwaliteit van slaap
 • Energielevel gedurende de dag
 • Honger gevoel
 • Toestand van het humeur
 • Emoties gedurende de dag
 • Enzovoorts

Acceptabel

In het voorbeeld is Jan duidelijk niet in staat om er zelf ook maar iets van te maken. Een wonder helpt hem uit zijn situatie. Als Jan het probleem als groot genoeg ervaart dan is de kans van slagen groter en dus ook meer acceptabel. Als hij het doel heeft om zijn leefstijl op de kop te gaan zetten om zijn doel te behalen dan veranderen bepaalde dingen natuurlijk wel. Acceptatie bij Jan zelf is de belangrijkste succesfactor op zijn weg naar het behalen van succes. Als hij accepteert dat bepaalde dingen zijn zoals ze zijn, pas dan kan hij dat loslaten en aan de slag gaan met zijn nieuwe leefstijl. Hij zal bijvoorbeeld twee tot drie keer in de week moeten gaan trainen. Waar haalt hij die tijd vandaan? Als hij er prioriteit van kan maken en zijn werk en gezin geven hem die ruimte om dat te doen? Dan is dat acceptabel te noemen en kan hij er vol tegenaan gaan. Hij heeft draagvlak nodig en hierin zijn de sociale contacten erg belangrijk in. Want Jan dronk op de vrijdagavond graag een biertje met zijn maten. Maar dat biertje is niet de juiste keuze meer in deze situatie gezien zijn doelstelling. Wordt dit geaccepteerd?

Realistisch

Het doel dat Jan zichzelf stelt moet ook realistisch zijn. Het leven heeft hem bepaalde normen en waarden opgeleverd en hij is door alles wat hij heeft geprobeerd een beetje de weg kwijt. Wat werkt er nu wel en wat niet? Internet staat er vol mee en niks heeft hem tot nu toe goed geholpen? Realistisch zijn is voor Jan een uitdaging. Het moet simpel zijn. Het moet logisch zijn. Hij moet kennis vergaren hoe het lichaam nu precies werkt zodat hij kan begrijpen hoe bepaalde processen werken. Zodoende kan hij zich op zijn nieuwe leefstijl gaan storten. Dat begint voor hem bij de basis. Terug naar de basis om van daaruit te kijken wat bij hem past.

Tijdsgebonden

Voor de situatie waarin Jan zit is het handig om een korte-, middellange- en een lange doelstelling te hebben. Aangezien zijn doel wat hij voor ogen heeft echt over de lange termijn gaat. En waar eindigt het doel? Hij zal toch altijd een doel voor ogen moeten houden. Zijn korte- en middellange termijn doelstelling zal veranderen in de loop van de tijd. Zijn lange termijn doelstelling zal blijven bestaan.

Doelstelling formuleren

Je kan de doelstellingen verdelen in kleine doelstellingen en een grote doelstelling voor de lange termijn. Jan heeft samen met zijn vrouw een aantal nieuwe goede voornemens.

 • Kleine doelstelling(en)

Jan wil: 

in 3 maanden tijd 5 kilo afvallen. 

in 6 maanden tijd 10 kilo afvallen. 

elke avond om 22:00 uur naar bed. 

3 maanden geen druppel alcohol meer drinken.

groente als hoofdingrediënt voor zijn avondmaaltijd (in het kader van gezonder eten).

blijft op vrijdagavond zijn vrienden zien, maar dan zonder bier. 

zich verdiepen in ademhalen en daarmee meer rust pakken.

elke dag een rondje buiten wandelen.

een afspraak met een Personal Trainer die hem op de juiste manier persoonlijk gaat begeleiden. 

meer vrije tijd op een dag en geeft prioriteit aan wat er die dag moet gebeuren. 

 • Grote doelstelling

Jan wil volgend jaar met Oud en Nieuw 2021 het jaar terug kunnen kijken op een geslaagd jaar. In een jaar tijd wil Jan blijvend 15 tot 20 kilo zijn afgevallen en wil hij aan het einde van de dag nog energie over hebben om leuke dingen te kunnen doen. 

Zijn doelstelling is specifiek genoeg, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden. Heb jij hulp nodig? Neem vrijblijvend contact op met JK sport.

Ga terug

Zoeken

Bel mij terug

  Facebook